+31 (0) 36 - 522 5555 customerservice@vab.nl

Borstvoeding: een versterking van de band tussen moeder en baby

Borstvoeding is niet slechts een voedingsmethode. Tijdens het voeden komt er namelijk oxytocine vrij. Oxytocine staat ook wel bekend als het ‘liefdeshormoon’ dat de verbondenheid tussen moeder en baby versterkt. De huid-op-huid-contact en de intense aandacht tijdens de borstvoeding dragen bij aan de opbouw van een sterke emotionele band. Dit moment van samenzijn bevordert niet alleen de fysieke gezondheid, maar dient ook als een krachtige uitwisseling van liefde en geborgenheid. Deze band tussen moeder en baby is essentieel voor de emotionele ontwikkeling van het kind en versterkt de moeder-kindrelatie op de lange termijn.

Onderzoek van de Universiteit van Oxford

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben de afgelopen 50 jaar ongeveer 5.000 Britse kinderen gevolgd vanaf het begin van hun leven tot aan het einde van hun middelbare schooltijd. De kinderen werden gesegmenteerd op basis van de duur van hun borstvoeding: geen borstvoeding, enkele maanden borstvoeding of langer dan een jaar borstvoeding. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de schoolprestaties van deze groepen.

Wat bleek? Kinderen die langer dan 12 maanden borstvoeding kregen, hadden een 39% hogere kans om succesvol hun wiskunde- en Engelse examens af te ronden in vergelijking met kinderen die nooit borstvoeding kregen. Het is belangrijk om op te merken dat de onderzoekers benadrukken dat dit verschil niet uitsluitend toe te schrijven is aan borstvoeding. Er kunnen andere factoren in het spel zijn, zoals het IQ of het onderwijs dat zij gevolgd hebben. Toch zijn alle onderzoekers het over één ding eens. Het borstvoeden van een kind is van onschatbare waarde voor de band tussen moeder en baby.

Buidelstoelen voor borstvoeding

De start van het geven van borstvoeding kan lastig zijn. Gelukkig hebben wij hier speciale borstvoeding- en buidelstoelen voor. Deze stoelen zijn speciaal ontworpen om zowel moeders als verpleegkundigen te ondersteunen tijdens de processen. De stoelen bieden verschillende voordelen die bijdragen aan een positieve ervaring voor de moeder, baby en zorgverlener. Buidelen biedt een waardevolle mogelijkheid voor vrouwen die (nog) geen borstvoeding geven. Hoewel borstvoeding vaak wordt verward met buidelen vanwege het directe huid-op-huidcontact en de vrijkomende oxytocine, kan buidelen zelfs zonder borstvoeding voordelen bieden. Ten eerste bevordert het directe huid-op-huidcontact tussen moeder en baby de emotionele binding en verbondenheid. Dit kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het bevorderen van een gezonde relatie tussen moeder en kind. Daarnaast kan buidelen bijdragen aan het reguleren van de lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag van de baby, waardoor het comfort en de gezondheid van de baby worden bevorderd.

Hierom zijn onze borstvoeding- en buidelstoelen zo gemaakt dat zij beiden handelingen kunnen ondersteunen. Deze beschikken namelijk over een ergonomische vormgeving, comfortabele bekleding en bredere armleuningen. Hierdoor kunnen moeders heerlijk zitten tijdens de vaak langere periodes van borstvoeding of buideling. Ook kun je onze stoelen achterover zetten zodat moeders echt ontspannen in de stoel kunnen “hangen”. Vooral in de eerste weken na de bevalling, wanneer het lichaam van de moeder herstelt, is het belangrijk om een stoel te hebben die voor elke houding de juiste rug- en armondersteuning biedt.

Meer weten over onze borstvoeding- en buidelstoellen?

Al met al dragen buidelstoelen bij aan een ondersteunende en positieve omgeving voor het geven van borstvoeding, wat zowel de fysieke als emotionele gezondheid van moeders en baby’s bevordert. Wilt u meer weten over deze stoelen? U kunt een gratis brochure aanvragen via de website. Als zorgmedewerker de stoelen eerst zelf uitproberen? Dat kan uiteraard ook. Wij regelen dit geheel vrijblijvend en zonder kosten. Bel hiervoor of in het geval van andere vragen naar 036-5225555 of stuur een e-mail naar customerservice@vab.nl.

Contact opnemen